24 januari 2015

Bara en rand till

För ett tag sedan fick jag syn på mönstret Diagonapples på ravelry. Det verkade som det perfekta mönstret att sticka upp massa restgarner på, och nu när jag börjat sticka visar det sig även vara väldigt beroendeframkallande. Vill bara sticka en rand till, och en till, och en till...


18 januari 2015

Jag skulle ju inte, men...

Någon gång tidigt i höstas började jag sticka på en Lovely. En underbart söt liten kofta, men men väldigt många "bobbles". Jag stickade ett halvt bakstycke och sedan tröttnade jag, men för en vecka sedan tog jag fram den igen. När den hade fått vila lite var den mycket roligare att sticka på, så jag tänkte att nu ska jag inte starta på någon ny kofta förrän denna är klar, men... Jag fick så himla ont i händerna av att sticka på stickor nr 2,5, så jag var tvungen att starta nåt nytt att ha att varva med (för att ta upp ytterligare ett UFO var inte lika frestande).


Den nya stickningen blir ytterligare en kort sommarkofta, inspirerad av mönstret Netherton från första nr av pompom. Garnet är Tibetan Yak som jag köpte på Ullcentrum i somras, och det är som en dröm att sticka med! Använder stickor nr 3, och konstigt nog gör det stor skillnad för händerna. Funderar på om jag skulle testa ett par fyrkantiga 2,5:or till Lovely. Någon som har erfarenhet av såna stickor? Det sägs ju att de ska kunna vara bra.


10 januari 2015

Cross- Country Socks

Dessa strumpor blev klara ett tag innan jul och gavs bort i julklapp. Jag gillar verkligen hur de blev, men de var ganska tråkiga att sticka. Flätorna som slingrar sig runt skaftet var pilliga att göra, speciellt eftersom jag stickade med strumpstickor och inte med rundstickor. Mönstret över foten, med enkla flätor, var däremot roligare att sticka.

Garnet jag använt är Nalle från Novita. Jag började med vanligt tunnt sockgarn, men tyckte inte att det fyllde ut tillräckligt. Det här garnet är lite tjockare, 130 m/ 50 g istället för 200 m/ 50 g, och det tyckte jag blev bra.




Garn: Nalle från Novita
Stickor: 2,5 mm

05 januari 2015

Årets första färdiga projekt!

Årets första färdiga projekt är ett projekt som jag stickat på i 3,5 år, nämligen dominorutefilten! Tjohoo vad härligt det är att den äntligen är klar!




Jag började som sagt sticka på den här filten redan i juli 2011. På sommarmarknaden hos Ull och Garn i Vadstena hade väninnan L med sig en dominorutefilt i grått som hon hade stickat, och jag tycket den var så fin att jag ville sticka mig en egen. Såhär i efterhand undrar jag hur jag egentligen tänkte, eller om jag ens tänkte över huvud taget... 

Det har varit många tvivel på vägen medans denna filt har växt. Ett antal gånger har den lagts undan av ren tristess. Man kan ledsna ganska bra på att sticka dominorutor efter ett tag. Jag har även gått från att älska färgvalet till att vara grymt besviken över att jag inte valde blått istället för turkost till att återigen vara helnöjd med det turkosa. Filten har även varit klar en gång, men när den väl var klar tyckte jag att den blev för lite och bestämde mig för att sticka på 60 rutor till. Nu är jag i alla fall nöjd, framför allt med att jag orkade göra den klar!

Garnet jag använt är 4- trådigt gästrike och lett lopi, och filten har totalt 180 rutor. Runtom har jag virkat en kant med två varv fasta maskor.

Den passar perfekt in hemma hos mig!

03 januari 2015

Stickmål 2015: Stash-o-metern

Jag började med min stash-o-meter i maj 2013 efter att jag hade hört Eddy prata om den i Stick with us podcast. Jag får erkänna att den kan skapa en del ångest, men den är samtidigt ett väldigt bra verktyg för att bli medveten om hur mycket garn som går in och ut ur stashen. Det tar faktiskt ganska lång tid att sticka upp ett par hundra meter garn, men det går så otroligt snabbt att köpa dem. 

När jag började med stash-o-metern startade jag på 0 (hade ännu inte orkat lägga in hela min stash på ravelry, så jag visste inte hur stor den var). När 2013 var slut hade jag ökat stashen med 14076 m totalt, eller om man hellre vill 1760 m per månad. Det kändes inte helt bra, så målet för 2014 var att stashen inte skulle öka på samma sätt, och det har jag lyckats med! Jag har inte gått minus, men jag har bara gått 259 m plus totalt. Det är jag riktigt stolt över!

2015 vill jag fortsätta jobba med min stash. Först hade jag tänkt ha ett mål att minska med ett visst antal meter, men då är jag rädd att stickinspirationen ska försvinna. Jag satsar därför på att 2015 åtminstone ska bli som 2014, alltså att jag inte ökar antalet meter i stashen utan bibehåller den storlek som jag har nu. Det känns rimligt, och som en rolig utmaning! 


2013 2014
År in (m) 28341 28172
År ut (m) 14265 27913
År totalt (m) 14076 259
Per månad in (m) 3543 2348
Per månad ut (m) 1783 2326
Per månad totalt(m) 1760 22