31 december 2012

2012

Så har ett helt år gått, och snart börjar 2013. Tänkte därför försöka mig på en sammanfattning av 2012.
 
 
När jag kollar igenom mina alster kan jag snabbt konstatera att 2012 har varit koftornas och vantarnas år. Tio koftor och nio par vantar har det blivit. Flertalet av dem finns med här ovan. Min första tanke angående detta är: Hur hann jag med? Jag tvivlar starkt på att 2013 kommer att bli lika produktivt.
 

Av alla mina alster har jag tre favoriter
 
 
 
  1. Caper som pappa fick i julklapp. Trots att den kändes som en mardrömsstickning så blev den trots allt väldigt bra. Dessutom blev pappa så himla glad över den, och bara det gjorde den mödan värd.
  2. Mina sommarängsvantar. Tänk att jag har gjort ett eget mönster!
  3. Min virkade filt. Den var kul att göra och nu lyser den upp i min soffa.
 
Så, vad kommer då 2013 att bjuda på? Mitt stora mål är att påbörja ett projekt där ullgarn och mönsterstickning är involverat. Sedan får vi se vad mer jag hittar på.
 
Till sist vill jag bara önska er alla ett Gott Nytt 2013!


28 december 2012

Det blev en tehuva!

 
En mycket för stor mössa slängdes i tvättmaskinen. Det var ett test. Jag var beredd på att jag skulle få sticka ägaren en ny, men jag hade ändå någon slags förhopping om att den skulle krympa alldeles lagom.
 
 
Det gjorde den inte. Den gick från enorm mössa till äggvärmare. Eller kanske tehuva om man har en liten tekanna. Ägaren blev som tur var inte allt för förfärad utan har sansat önskat sig en blå mössa som substitut.




27 december 2012

Mammas julklapp



Även mamma fick en stickad julklapp i år. Det blev en mörkblå kofta. Är speciellt nöjd över knapparna. Det tog många timmar innan jag hittade de rätta.
 
Mönster: 97-18 Insvängd kofta från drops
Garn: Superwash Safir
Stickor: 3 mm

26 december 2012

Pappas julklapp

 
Här kommer den första av årets stickade julklappar. Det är tröjan Caper som jag stickade till pappa.
 
Den här tröjan har varit ett elände att sticka. Pappa nämnde, innan jag började på den, att han ville ha en tröja som inte är så varm (har tidigare stickat en rejäl ulltröja till honom) så jag valde att sticka i Cotton Light. Det är inget garn jag rekommederar. Resultatet blev bra, men det var stumt att sticka i och så ville det gärna dela sig. Tycker inte att kvaliteten blev så mycket bättre trots syntetinblandningen heller. Det kändes mest som ett tråkigt bomullsgarn. Dessutom så tog ju garnet slut när jag hade en dryg ärm kvar. Detta missöde kan jag väl knappast skylla på någon annan än mig själv, men det var ändå träligt. Som tur var lyckades jag ju få tag på några extra nystan i Örebro, så det hela slutade, tack och lov, lyckligt.
 
Om jag bortser från garnet så är det här en riktigt trevlig tröja. Jag gillar verkligen det diskreta mönstret och dessutom tycker jag verkligen att kanten tillför något. Tröjan går från att vara fin till att bli lite kul med. Både pappa och jag är, nu när tröjan är klar och överlämnad, väldigt nöjda med resultatet.
 
Mönster: Caper från Sublime
Garn: Drops Cotton Light
Stickor: 3,5 mm
 
 

19 december 2012

Julkoftan

Här är den, min julkofta!
 


 
Ser ni? Det är små gubbar på knapparna.
 
 
Garn: Rauma Finullsgarn, 6 nystan rött och 1 nystan vitt
Stickor: 3 och 3,5 mm
 
Har gjort en hel del ändringar från mönstret:
  • Stickade runt och klippte.
  • All resår är 3 cm bred och 2rm, 2am.
  • Försökte korta av koftan. Stickade den så att den skulle bli 54 cm, men när den fortfarande var lite fuktig gjorde jag (pga platsbrist) som man inte får och hängde den på en galje. Den hängde då ut sig och är därför några cm längre än jag tänkt mig, men det är jag förvånansvärt nöjd med.
  • Stickade ärmar och kropp på stickor 3, oket på stickor 3,5. Jag har ju stickat den här koftan en gång tidigare och då hade jag samma stickor till hela koftan. Jag stickade mönstret lite hårdare än resten av koftan, så den blev något tajt upptill. Tog därför det säkra före det osäkra och gick upp ett halvt nummer den här gången.
  • Stickade mönster tills jag hade avslutat alla varv med två färger. Sedan stickade jag två vita varv och sedan resår. Efter halva resåren minskade jag vartannat avigt fält till 1 m. Eftersom jag inte gjorde det sista minskningsvavet i mönstret fick jag en lite vidare halsringning vilket jag var ute efter.
När jag någon gång i framtiden gör min tredje kofta i det här mönstret (ja, jag gillar det verkligen!) ska jag även lägga till några förkortade varv i nacken så att den blir lite högre. Ett tips från Fasta maskor och lösa funderingar.
     
 

16 december 2012

Hur kunde jag glömma?


Sedan i slutet på november finns mönstret till mina sommarängsvantar att köpa på Ravelry, men jag insåg just att jag helt glömt av att skriva om det på bloggen.  Mönstret är på engelska och kostar $5.00. Att lägga in mönstret tog sin lilla tid för en mindre datakunnig, men det verkar som att jag lyckats till slut.

15 december 2012

En rand eller två

På måndagens stickkafé sydde jag i knappar på min julkofta, så nu är den helt klar! Använt den har jag också gjort, men än har den inte fastnat på bild. Det kommer så småningom. 


I övrigt finns inte så mycket att tillägga på handarbetsfronten mer än att jag stickar ränder. Ränder i grått och vitt.

09 december 2012

På sluttampen


Jag trodde faktiskt inte att jag skulle kunna hinna klart med min julkofta till jul, men nu verkar det som så i alla fall. Heldagsföreläsningar om halvbekanta ämnen och ett antal sjukdagar har gjort att arbetet växt fram med en väldig fart. Nu är det bara kanterna, fästa trådar och blockning kvar.